Η Τέσσα Πράττου είναι Ψυχολόγος, Τραυματοθεραπεύτρια EMDR, Συστημική και Εικαστική Θεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. Η 35χρονη κλινική της εμπειρία καλύπτει όλες τις ηλικίες και εύρος περιστατικών με PTSD, θύματα κακοποίησης, τρομοκρατικών επιθέσεων, πολέμων και τραυματικών γεγονότων από φυσικές και μη καταστροφές, αντίξοες και δυσμενείς εμπειρίες ζωής της παιδικής ηλικίας, πένθος, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικές και αποσυνδετικές διαταραχές κ.α.

Έχει συμμετοχές σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και παρεμβάσεις πεδίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τουρκία, Ελλάδα, σεισμοί, μεταναστευτικό, Ταυλάνδη, τσουνάμι). Είναι Πιστοποιημένη Τραυματολόγος, Πιστοποιημένη EMDR-Europe Association Θεραπεύτρια (Practitioner), και Σύμβουλος/Επόπτρια (Consultant), καθώς και Πιστοποιημένη βοηθός εκπαιδευτή (Facilitator) από το EMDR Institute. Επελέγη από την Carol York (τότε Chairman της EMDR International Association) και την Francine Shapiro (εμπνεύστρια της θεραπείας EMDR) για να εισάγει τη θεραπεία EMDR στην Ελλάδα το 1998. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως παρατηρητής στο Δ.Σ. της EMDR-Europe Association από το 2001 έως το 2009 όταν ως ιδρυτική Πρόεδρος υποστήριξε και προώθησε την δημιουργία της EMDR-Hellas Association μαζί με άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Παρουσιάζει σε επιστημονικά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού σε θέματα EMDR και αποσυνδετικών διαταραχών.

Έχει δημοσιεύσεις σε κεφάλαια βιβλίων και εγχειριδίων σχετικά με τη θεραπεία EMDR και την Τραυματολογία και άρθρων σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει ιδρύσει το Διεθνές Κέντρο Τραυματοθεραπείας στην Ελλάδα. Από το 2003 με τον Πιστοποιημένο από την EMDR-Europe Association και το EMDR Institute Εκπαιδευτή και τότε Πρόεδρο της EMDR-Europe Association Dr. Udi Oren, έχουν οργανώσει πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις EMDR στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 130 επαγγελματίες ψυχικής υγείας υποστηρίζοντάς τους να ενσωματώσουν τη θεραπεία EMDR στο ρεπερτόριο της θεραπευτικής τους φαρέτρας.

Η Τέσσα Πράττου είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων και εργάστηκε κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά από το 1983-2000. Επίσης εργάστηκε στην Ειδική Διαγνωστική και θεραπευτική Μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης» από το 1995 -2000. H Τέσσα είναι επόπτρια και εμπειρογνώμονας για την TACT HELLAS και New Mind Group από το 2014 και διατηρεί ενεργό το ιδιωτικό της γραφείο από το 1984.