Πιστοποιημένη Εκπαίδευση στην Θεραπεία EMDR για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας

Η EMDR-Europe πιστοποιεί την εκπαίδευση για την Ευρωπαϊκή Επιστημονική κοινότητα EMDR για την Ανταπόκριση στο Ψυχολογικό Τραύμα. Η εκπαίδευση στην θεραπεία EMDR απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς) οι οποίοι έχουν ήδη μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση σε άλλη ψυχοθεραπευτική μέθοδο και διαθέτουν κλινική εμπειρία.

Εγκεκριμένη EMDR- EUROPE Εκπαιδεύτρια: Πέννυ Παπανικολοπούλου PhD

EMDR EUROPE Επόπτρια: Τέσσα Πράττου ΜΑ, ΜΑΑΤ

Περιεχόμενο

  • Εισαγωγή στη ψυχοτραυματολογία και τη Θεραπεία EMDR
  • Ερευνητική Τεκμηρίωση της EMDR
  • EMDR και το πρωτόκολλο ως ψυχοθεραπευτική παρέμβαση 8 φάσεων
  • EMDR βιωματική εξάσκηση
  • Ευρύτερες πτυχές της Θεραπείας EMDR
  • Χρήση γνωσιακών παρεμβάσεων του κλινικού (cognitive interweaves)
  • EMDR με σύνθετο Μετατραυματικό στρες (complex PTSD)
  • EMDR & ψυχική αποσύνδεση (dissociation)
  • EMDR και Πρότυπα Πρωτόκολλα : Φοβίες, Πρόσφατα Γεγονότα και Πρόσφατο Τραυματικό Επεισόδιο (R-TEP) και EMDR για Πρώιμη Παρέμβαση.

Η Θεραπεία EMDR

Η δημιουργός τής Θεραπείας EMDR είναι η Francine Shapiro, Ψυχολόγος και Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Palo Alto, Η.Π.Α. Η EMDR είναι μια περιεκτική Θεραπεία η οποία έχει βοηθήσει με επιτυχία πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες οι οποίες είχαν σαν πηγή τους κάποιο είδος τραυματικής εμπειρίας. H Francine Shapiro υποστηρίζει ότι η EMDR μπορεί να ενισχύσει το άτομο να ξεπεράσει ψυχικά οποιοδήποτε στρεσσογόνο γεγονός ή κατάσταση η οποία υπερβαίνει τις ψυχικές του αντοχές. Η Θεραπεία EMDR διεξάγεται μόνο από εκπαιδευμένους ειδικούς ψυχικής υγείας (Παιδοψυχιάτρους, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς) και προϋποθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος καθώς και μία βασική ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση ή και κλινική εμπειρία.

Τα αρχικά EMDR σημαίνουν Eye Movement Desensitization and Reprocessing, και στα Ελληνικά αποδίδονται ως «απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών κινήσεων». Η θεραπευτική διαδικασία εφαρμόζει δομημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ ένα βασικό της στοιχείο είναι τα αμφίπλευρα αισθητηριακά ερεθίσματα (οπτικά, ακουστικά, απτικά), τα οποία αποτελούν νεωτερισμό της μεθόδου (bi-lateralstimulation). Συνδυάζει αρμονικά πολλά στοιχεία από διάφορες αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως: τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική, τη ψυχοδυναμική, τη διαπροσωπική θεραπευτική προσέγγιση, τη βιωματική καθώς και τη σωματική ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία “Eye Movement Desensitization Reprocessing” (EMDR) έχει αναγνωρισθεί από τις ακόλουθες οργανώσεις: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization, 2013)

“Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και θεραπείες για το τραυματικό στρες”

  • «American Psychiatric Association» (2004)
  • «Department of Veterans Affairs»ΗΠΑ (2004)
  • «American Psychological Association» (1998)
  • Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (2001)
  • Εθνικό Συμβούλιο Ψυχικής Υγείας του Ισραήλ (2002)
  • Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας της Ολλανδίας (2003)
  • Γαλλικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (2004)
  • Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κλινικών Διακρίσεων (2005)
  • Επιτροπή Ιατρικού Προγραμματισμού και η πόλη της Στοκχόλμης στη Σουηδία (2003)

Εκπαίδευση για την Ψυχική Θωράκιση

«Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας»

H “ΤACT HELLAS”, σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ξεκίνησε το 2018 να οργανώνει το πρόγραμμα κατάρτισης  «Trauma Aid Greece -Ομάδες  Ψυχικής Θωράκισης» (‘’Emotional  Protection Teams”), για παρέμβαση μετά από φυσικές και μη φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, ατυχήματα, τρομοκρατικά χτυπήματα κ.ά.).

Η κατάρτιση καθοδηγείται, αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από τους παρακάτω οργανισμούς:

  1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Ιατρική Σχολή, Παιδοψυχιατρική Κλινική www.mastercamh.med.uoa.gr
  2. Unitar- United Nations Institute for Training and Research (http://www.unitar.org)
  3. EMDR-Early Intervention (http://emdrearlyintervention.com/)
  4. EMDR-Europe (https://emdr-europe.org/)
  5. Global Initiative for Stress and Trauma Treatment (http://gist-t.org)
  6. The “University of Worcester” U.K. (https://www.worcester.ac.uk/)
  7. Trauma Aid Europe (https://www.facebook.com/EMDRTherapyEurope/)

Υλοποιήσαμε ήδη, το 2018, την “Εκπαίδευση Εκπαιδευτών” αλλά και ένα διήμερο εκπαίδευσης 50 εθελοντών.  Έχουμε μια ομάδα 12 εκπαιδευτών από επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους, ψυχολόγους  κ.ά.) οι οποίοι εκπαίδευσαν στη συνέχεια 50 εθελοντές πολίτες, άλλοι από το χώρο της ψυχικής υγείας και άλλοι από διάφορους χώρους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν “Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας” όπως ορίζεται από τις διεθνείς οργανώσεις που μας εκπαίδευσαν και υποστήριξαν την προσπάθειά μας δίνοντάς μας και την κατάλληλη τεχνογνωσία. Το 2019 προχωρήσαμε στην δεύτερη εκπαίδευση εθελοντών, εκπαιδεύοντας άλλους 50 εθελοντές, που ενδιαφέρονται να προσφέρουν την ανάλογη βοήθεια σε συνανθρώπους μας, σε περιπτώσεις κρίσεων.

Οι  “Ομάδες Ψυχικής Θωράκισης” θα στελεχώνονται από εθελοντές, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι σε περιπτώσεις κρίσεων στον τόπο μας και θα μπορούν να παρέμβουν υπεύθυνα και να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας  μετά από μια κρίση.   Στόχος μας τώρα είναι να αυξήσουμε τις ομάδες εθελοντών και να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να προσφέρουμε “Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας” όταν χρειαστεί.

Θεωρούμε ότι σε μια κρίση, η ολιστική παρέμβαση είναι αυτή που μπορεί να παρέχει μια ποιοτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκπαίδευση των ομάδων Ψυχικής Θωράκισης, επικοινωνήστε μαζί μας

TACT HELLAS

Καπετάν Βάρδα 26, 11744, Ν. Κόσμος – Αθήνα

Τηλέφωνο: 2109016677

Email: tacthellas@gmail.com

ECC

Εκπαίδευση για το   ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Η Tact Hellas διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και εξετάσεις με σκοπό την κατάρτιση και απόκτηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού φροντίδας (ECC).

Το ECC (European Care Certificate) είναι ένας πανευρωπαϊκός τίτλος στην κοινωνική φροντίδα. Μέχρι σήμερα καλύπτει δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιστοποιητικό αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει την κινητικότητα των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να προαγάγει ένα κοινό θεμέλιο στις υπηρεσίες φροντίδας.

Για να αποκτήσουν το ECC, οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν μια ευρεία τυποποιημένη εξέταση 100 σχεδόν ερωτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι κοινές σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξετάσει τη γνώση τους για την βασική Ευρωπαϊκή κοινωνική φροντίδα μαθησιακών αποτελεσμάτων (BESCLO).

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Φροντίδας αποδεικνύει ότι ο υποψήφιος έχει την ελάχιστη γνώση που χρειάζεται συνήθως για να εργαστεί ακίνδυνα στον τομέα της φροντίδας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες κοινωνικών επιστημών, ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό κοινωνικής φροντίδας, εκπαιδευτικούς, φοιτητές αλλά και όσους καλούνται να φροντίσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος καλείτε στα:

2109016677 και 6946616306, κ. Καμπούρης Μιχ.

αλλά και μέσω mail: tacthellas@gmail.com

Σύντομο βιογραφικό της Εκπαιδεύτριας

Η Πέννυ Παπανικολοπούλου γεννήθηκε στην Αtlanta, Ga. των ΗΠΑ και είναι Ψυχολόγος, θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια με πολυετή πείρα σε βιωματική κατάρτιση στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Σπούδασε Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ga., των Η.Π.Α. και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στην Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ.

Στις Η.Π.Α. εργάστηκε επί δέκα χρόνια στο Νοσοκομείο Grady Memorial, Atlanta, Ga. U.S.A. (Emory University) στο Τμήμα Ψυχιατρικής στα τμήματα: Πρώτων Βοηθειών Ψυχιατρικής, Κέντρο Βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης, στη μονάδα κλειστής βραχείας περίθαλψης καθώς επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης της Σχιζοφρένειας (πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης οικογενειών). Εργάστηκε και σε προγράμματα συμβουλευτικής φυλακισμένων στην Ατλάντα των Η.Π.Α.

Εργάστηκε 3 χρόνια στην αποασυλοποίηση του Ψυχιατρείου της Λέρου. Υπήρξε επιστημονική διευθύντρια του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» από το 1994 έως το 2010. Είναι επιστημονική υπεύθυνη στην μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΤACT HELLAS». Είναι επίσης εκπαιδεύτρια νέων επαγγελματιών στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Διδάσκει Ψυχολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Hellenic American University. Επίσης συνεργάζεται με την ΜΚΟ για την ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού, στους τόπους συγκέντρωσης προσφύγων στην Ελλάδα.

Είναι Ψυχολόγος με λειτουργία ιδιωτικού γραφείου από το 1993. Είναι πιστοποιημένη EMDR – Europe Θεραπεύτρια, Consultant και Trainer καθώς και κλινικός της Νευρανάδρασης εκτός των πολλαπλών εκπαιδεύσεων που έχει ολοκληρώσει.